Se sammen, snakk sammen

Kristent Arbeid Blant Blinde og svaksynte (KABB) legger til rette for at synshemmede skal få fullt utbytte av trosopplæringen. Nå lanseres heftet «Se sammen, snakk sammen»

Ranveig Bredesen (34) er selv blind og har i samarbeid med KABB og Oslo bispedømme skrevet en utførlig gjennomgang av hvordan man bør tenke om trosopplæringen i møte med synshemmede barn og familiene deres. Heftet tar for seg en rekke områder, alt fra hvordan en blind forestiller seg farger til hvordan en synshemmet trenger hjelp til å orientere seg i et rom og gode råd for utforming av informasjonsmateriell.

- Jeg brenner for at synshemmede barn skal få de aller beste opplevelsene i trosopplæringen, sier Bredesen.

Selv kan hun fortelle om gode minner der hun følte at hun ble sett, men også det motsatte da hun som blind ble fullstendig tilsidesatt.

- Det er så viktig for en med nedsatt syn å føle mestring, at en kan bidra med noe.

Bibeltekster
Hvordan skal man formidle bibelfortellingene? Kan man bruke film? Hvordan fungerer det å tenne stearinlys? Spørsmålene knyttet til trosopplæringen av synshemmede barn er mange. For eksempel skriver Ranveig Bredesen at det er varierende hvor langt ulike synshemmede har kommet i å akseptere at de har en synshemming. Dette kan ha stor innvirkning på måtene bibeltekster om helbredelse oppfattes. På den ene siden taler undrene om Jesu guddommelige makt. Helbredelsen blir da ofte forklart som at Jesus er sterkere enn naturkrefter og sykdom. På den andre siden går det an å legge vekten på Jesus om medmenneske som hjelper de som faktisk trenger hjelp.

- Det sistnevnte ble viktigst for meg som barn. Det at Jesus helbredet blinde, ga meg en oppfatning av at han forsto hvor vanskelig det kunne være å ikke se, sier Ranveig Bredesen.

Heftet Se sammen, snakk sammen finnes digitalt på http://www.kabb.no/KABB-Nytt/se-sammen-snakk-sammen/

Ranveig Bredesen har skrevet veiledningsheftet Se sammen, snakk sammen.

27.10.2017