Familien Guldberg - en fortellerkveld i Kjerkestua i Holter

Familien Guldberg – en fortellerkveld i Kjerkestua i Holter.

Det ble en kveld med historisk sus torsdag i Kjerkestua da Holter menighet inviterte til en fortellerkveld om prestefamilien Guldberg.
Som kjent var Carl August Guldberg prest i Holter sokn fra 1848 til 1859.

Bjørn Langerud skildret Carl August Guldberg med sine 3 ekteskap og 14 barn generelt.  Familien Guldberg har en lang merittliste å vise til.

Bosse Tangens uuttømmelige viten om familien Guldberg generelt og Cathinka Guldberg spesielt.

Alle søsknene Guldberg gjorde seg sterkt bemerket på ulike fagfelt og samfunnsområder i siste halvdel av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Cathinka Guldberg som etablerte diakonissehuset Lovisenberg og Carl Johan Guldberg, utdannet lege og misjonslege på Madagaskar fra 1876-1886.

For øvrig finner vi gravstedet til Guldbergssøsknenes mor ved Holter kirkegård.

Kvelden ble "toppet" av at en gruppe fra Guldbergs akademiske kor hadde tatt turen til Kjerkestua og bidro med vakker "mannssang". For øvrig en svært så munter og flott gjeng som absolutt lever opp til korets målsetting, nemlig «å kombinere høy sanglig kvalitet med godt broderskap og koret fremstår som et mannskor preget av sjarme, mandighet, allsidighet og humør, som søker å begeistre og overraske sitt publikum ved sine opptredener.»

I Guldbergs akademiske kor er ett av medlemmene i fjern slekt med prest Guldberg. Han heter Per-Julius Helweg som er tipptippoldebarn til prest Carl August. Blant publikum i Kjerkestua fantes det tre personer som også var fjern slekt til samme prest, brødrene Max og Cato Guldberg, tippoldebarn til Carl August og Ragni Piene, også tippoldebarn til Carl August.   Så her ble det altså knyttet "nye" familie - bekjentskaper.

Menighetsrådet stilte med kaffe og god bakst – så dette ble en flott kveld å putte i hver enkelt sin «minnebok».

08.04.18

Tekst; Rig