3. september - Om å være lat - og om å lytte

Søndag 02.09.2018

15. søndag i treenighetstiden

Luk 10,38–42

 

 

Om å være litt lat - og om å lytte.

 

Jeg var i halvsøvne. I ørska hørte jeg en stemme. «Ho Vigdis ligg på sofa’n å vill at æ ska kyss ho,» sa Petter Myhr fra Namsos på P2. Da vakna jeg. Jeg satte meg opp på kanten og lytta. Det blei sommerens høydepunkt! Olavsdirektør Petter fortalte om sin største sorg og sin største kjærlighet. Dagen etter gikk jeg inn på PC’n og hørte programmet fra A til Å. Jeg kommer ikke til å glømme det – om jeg skulle bli 100 år!

Liv Ullmann fikk en gang dette spørsmålet: «Hva er hemmeligheten til din suksess?» Ho svarte: «Det er de late som får gjort mest. Jeg har nok vært litt lat!»

Mine foreldre leste høyt for hverandre - fra den samme boka – år etter år. Boka hadde den vidunderlige tittel «Hvil eder litt». Det blei ei traust trøstestund i en travel hverdag.

Jeg trur Maria lå på sofa’n - da Jesus kom på besøk. Jeg trur Mesteren satte seg i godstolen. Her kunne han slappe av. Han var jo hos sine venner. Så forteller han om den største kjærligheten; Guds Kjærlighet. Da vakna Maria. Ho blei grepet og lot kaffen være kaffe. Det blei sommerens høydepunkt.

Søster Marta hadde høy kjøkkenkompetanse. Ho ville ha ting i orden og at maten skulle smake. Ikke minst når Mesteren kom på besøk. Ære være henne for det! Men denne gangen glømte ho å være «litt lat». Ho gikk glipp av Mesterens fortelling. Ho fikk en mild veiledning av Jesus: ”Marta, Marta! Du gjør deg strev og uro med mange ting. Men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tas fra henne.»

”Guds kärlek är som stranden och som gräset,

 är vind och vidd och ett oändligt hem.

 Vi frihet fick att bo där, gå och komma,

 att säga "ja" till Gud och säga "nej".

 Guds kärlek är som stranden och som gräset,

 är vind och vidd och ett oändligt hem.”

God helg - med god lytting!

                                                                               Bjørn Tørnby

29.08.2018