9. september - Van Gogh, Trudi Doyle og Jesus

Søndag 09.09.2018

16. søndag i treenighetstiden

Matt 5,10–12

 

Van Gogh, Trudi Doyle og Jesus

Van Gogh malte bilder i 10 år. 900 malerier blei resultatet. Salget gikk tregt. Han fikk kun solgt ett eneste bilde. Theo forbarma seg over broren sin og kjøpte et bilde for noen få gylden. Van Gogh blei betrakta som en mislykka raring. Han døde 37 år gammel. Etter hans død begynte bildene å stige i pris. Skal du kjøpe en «van Gogh» i dag, må du ut med minst 50 millioner . . . dollar!

Stig Østling og jeg så på bilder av den irske kunstner, Trudi Doyle. De var vakre! Prisen var overkommelig. «Kanskje jeg burde kjøpe et bilde og selge det for 50 millioner om 50 år,» sa jeg. Med det samme jeg hadde sagt det, tenkte jeg: «Om 50 år ville jeg være 120 år gammal.» Stig kom meg i forkjøpet. «Bjørn, hva skal du med 50 millioner om 50 år?» spurte han – engasjert.

Lønn er noen rare greier. Ofte er det slik: Enten er den for stor, eller så er den for liten. Enten kommer den den for tidlig, eller så kommer den for seint. I blant tenker jeg: «Kanskje burde vi hatt den samme lønna alle sammen?» «Enten du skurer gulv på eldresenteret eller kløver atomer på høyskolen, så er det en tjeneste for vår Herre,» sa biskop Erling Utnem på et studentmøte. «Vi er alle prester,» mente Martin fra Wittenberg.

Jesus fra Nasaret sier:

«Gled og fryd dere! for eders lønn er stor i himmelen; for således forfulgte de profetene før dere.»

Konklusjon: Den lønna som betyr mest, er den som vår Herre skal dele ut på Den Store Lønningsdagen!

«Eg har ei teneste stor for Gud

frå dag til dag i det stille,

der kvardagskleda vert høgtidsskrud

og livsens småting så gilde.

Ja, skal eg eingong det store få,

eg må med truskap i alt det små

i Jesu fotefar lydig gå

og vilja det Jesus ville.»

God helg – uansett lønnstrinn!

Bjørn Tørnby

05.09.2018