16. september - Empati....omsorg

 

 

 Søndag 16.09.2018

 17. søndag i treenighetstiden

 Luk 7,11–17

 

EMPATI… OMSORG…

Olga sa til mannen sin: «Ola, du bruker så mange fremmedord. Og du bruker dem feil!» Ola svarte: «Det er du ikke korpulent nok til å uttale deg om!»

Ja, det er fullt mulig å gå seg vill i virvaret av vanskelige ord.

 

  Språket vårt har fått mange moteord; innovasjon, relevant, adekvat, global, dimensjon, kompetanse, kjipt og ikke minst empati. Empati er et fint ord…

Jeg er glad i de eldgamle, ekte og heilnorske orda som hjelpsomhet, trofasthet, nestekjærlighet, vennskap, gjestfrihet, inderlighet, velsignelse og ikke minst omsorg! Omsorg er enda vakrere enn empati…

 

  Byåsen i Trondheim = mange bratte bakker. En guttunge peste og drog på en kjelke en kald vinterkveld. Oppå kjelken satt en annen guttunge – med gips på beinet. Han var større enn han som drog. De møter de en prest.

«Er det tungt?» spør presten.

«Nei, det e itj tongt,» svarer kjelkedrageren.

«Er det ikke tungt?»

«Men skjønne du itj? Det e da bror min æ dræg på!»

Guttungen på Byåsen viste og visste hva omsorg er.

 

 Jesus og disiplene dro til Nain. Jeg kan tenke meg at disiplene stussa over at Jesus ville dra til den vesle fillebyen. Kanskje var det murring i styringsgruppa? Kanskje ville Peter, Jakob og Johannes heller dra til Tabor, det vakre fjellet med herlig utsikt og fresk luft? Men Jesus insisterte på Nain. Jeg trur han hadde en følelse av at noen trengte han der. Og det var det. Gråtekonene var i gang. Ei enke hadde mista sitt eneste barn. Og dette var før NAV og pensjon og petroleumsolje var oppfunnet og funnet. Framtida var dyster. Tiggerstaven venta… Huttetu… Men Jesus henne. Nå kommer en av Bibelens vakreste setninger: «Og da Herren så henne, ynkedes han inderlig over henne.» Da skjedde underet. Jesus ga livet tilbake til sønnen til enka.

Istedenfor gravferd ble det en gledes fest. Jesus viste og visste hva omsorg er.

«Han hjelper i brattaste bakkar

             og stør deg når vegen vert smal.

 Han signar dei solsyse sletter

             og lyser i dødskyggens dal.»

God helg- med omsorg!

                                                                       Bjørn Tørnby

                                  

 

 

10.09.2018