21. oktober - Hold fast på budene

Søndagstanker

Søndag 21. oktober

22. søndag i treenighetstiden

Ordspråkene 6,20-23

 

Hold fast på budene

Denne søndagen har sin prekentekst fra det gamle Testamente, fra Salomos ordspråk:

Hold fast på din fars bud, min sønn, forkast ikke rettledning fra din mor!
 Bind dem alltid til ditt hjerte, knytt dem om halsen!
 Når du går, skal de lede deg, når du ligger, skal de verne deg, og når du våkner, skal de tale til deg. For budet er en lykt, rettledningen et lys, formaning og tilrettevisning er veien til livet.

I den jødiske tradisjon har man alltid hatt hjelpemidler som skal hjelpe den enkelte til å huske på Guds ord og bud. Som når man kommer inn i et jødisk hjem, står det en liten boks ved døra som kalles Mesusa. Inni den er det skrevet litt fra Bibelen. Alle som kommer inn, tar på den og minner seg selv på at Guds bud er viktig. Eller at man på bønnesjalet har dusker med 5 knuter som skal minne om de 5 mosebøkene.

I den norske virkelighet er vi ikke flinke til å ha slike ting som skal minne oss om vårt tro, bortsett fra kanskje en ting: Korset.

Da konfirmantene i Furuset denne våren ble konfirmert, fikk de et lite trekors om halsen. Det som gledet meg, var at jeg så dem bruke dette korset også etter konfirmasjonen. Andre hadde også et lite sølvkors som de bar for å minne seg selv og andre på at de bar med seg troen på Jesus.

 

Ha en god helg.

 

Steinar Tosterud

 

 

 

 

 

 

 

15.10.2018