Nannestad kirkelige fellesråd > Artikler > Aktuelt

31. mars - En ny sjanse

Søndagstanker
31. mars 2019

3. søndag i fastetiden,

Tekst: Lukas 22, 28-34

 

En ny sjanse

Men det er dere som har blitt hos meg i prøvelsene mine. Og nå overdrar jeg riket til dere, slik som min Far har overdratt det til meg, for at dere skal spise og drikke ved mitt bord i mitt rike og sitte på troner som dommere over Israels tolv stammer.
Simon, Simon! Satan har krevd å få sikte dere som hvete. Men jeg ba for deg at din tro ikke måtte svikte. Og når du en gang vender om, da styrk dine brødre!» Peter sa: «Herre, med deg er jeg beredt til å gå både i fengsel og i død.» Men Jesus svarte: «Jeg sier deg, Peter: Før hanen galer i natt, skal du tre ganger ha nektet at du kjenner meg.»

Jeg syns litt synd på Peter. Han prøver så godt han kan; å være tøff og beredt. Å være en leder. Den som står i stormen. Den sterke. Peter, disippelen som Jesus hadde kjær, vennen som sviktet da det gjaldt som mest. Som ikke var så tøff og sterk som han latet som. Med Peter tenker jeg ofte at fasaden raknet litt. I det øyeblikket han hørte hanen gale tre ganger, da skjønte han at han hadde sviktet.

Peter, som til tross for nederlaget og sviket sitt, blir løftet opp av Jesus nok engang etter Jesu oppstandelse. Og som blir en av de viktigste personene i den tidlige kristne kirke.

Det er en fascinerende historie, historien om Peter. Kanskje gikk han i for store sko for tidlig. Men Jesus så ham som han var. Et menneske med feil og mangler, egenskaper, stå på vilje og sviktende mot. Peter var god nok som han var. Jesus valgte ikke ut overmennesker til å være hans etterfølgere og kirkeledere. Han valgte ut vanlige mennesker.

Noen ganger går vi også på sviende nederlag og feiltrinn, akkurat som Peter gjorde. Men vi trenger ikke å bli der, i nederlaget. Jesus løfter oss opp igjen og gir oss en ny sjanse, igjen og igjen og igjen. 

Som Bjørn Eidsvåg så fint sier det i salmen «Kyrie»: «Likavel e’ du lika glad i meg. Tilgir meg alle feilå mine. Stille tar du kappa di av deg, tar te å vaske beina mine.» God søndag.

Dagens salmetips: Du låg og skalv av angst på kne, nr. 144

Maylen Nupen

 

 

27.03.2019