Søndagstanker Søndag 24.januar 4. søndag i åpenbaringstiden


Soloppgang etter en mørk natt.

 

 

Søndagstanker

Søndag 24.januar

4. søndag i åpenbaringstiden

Tekst: Joh 9,1–7.35b–38

 

Soloppgang etter en mørk natt.

 

Tenk deg en vakker soloppgang. For ikke mange minutter siden var det helt mørkt, men sakte men sikkert så lysner det – du kan se det lyser rosa bak toppene eller langt der borte i horisonten. Fra kjøkkenvinduet mitt kan jeg se ut på snødekte fjell. Noen morgener ligger de i tåka og jeg ser de ikke. Men i dag så kom de til sin rett med vakre rosa toner som lyste bak de hvite toppene. Jeg blir like fasinert hver eneste morgen det er slik. Ikke bare fordi det er vakkert å se på, men også fordi det gjør noe med meg. Dette fargespillet på himmelen og lyset som kommer bringer med seg en følelse av håp. Det skal bli dag etter natt.

 

For mange har det siste året kanskje vært ekstra mørkt. Noen mistet noen de er glad i. For andre har savnet etter en klem, etter å kunne reise og besøke familie og venner, usikkerhet rundt jobb og fremtid preget tankene. Og om ikke corona var nok, så våknet vi den siste dagen i 2020 til en tragedie som rammet så hardt for så mange i flotte, fine Gjerdrum. Vi håpte med innbyggerne i bygda, ikke langt fra vår, og kjente smerten over de 11 som mistet livet så brått og uventet. Rundt omkring ble det tent lys – og et av stedene det ble tent mange var foran pappkrybba i Ask sentrum. Foran Jesusbarnet – han som sier om seg selv i søndagens tekst at han er verdens lys. Det er ikke alltid vi klarer å se lyset. Noen ganger ligger det gjemt bak tåka. Men om jeg har det mørkt så håper jeg noen tenner lys for meg og håper for meg. Og kanskje minner meg på å dytte airpodsene i øra og finne fram Stein Ove Berg som synger sangen til Jacob Paulli:

 

«Lær meg å kjenne dine tanker, og øves i å tenke dem, og når i angst mitt hjerte banker. Da må du kalle motet frem. Når jeg har tenkt meg trett til døden. Si så hva du har tenkt, o Gud! Da kan jeg se at morgenrøden, bak tvil og vånde veller ut.»

 

Uansett hvordan dagen din er. Så ber jeg om at du må se lysglimt i det fjerne. Velsignet helg.

 

Ann Kristin Tosterud Eriksen

 

 

Tilbake