SØNDAGSTANKER Søndag 11.april 2.søndag i påsketiden


«Om så alle andre vender seg bort fra deg, kommer jeg aldri til å gjøre det»

 

SØNDAGSTANKER

Søndag 11.april

2.søndag i påsketiden

Tekst: Joh. 21, 15-19

 

Elsker du meg?

 

Gutten overøste jenta med kjærlighetserklæringen. Han toppet dette med å si: «Jeg kan gå gjennom ild og vann for deg!» Det ble stille en liten stund. Så spurte jenta forsiktig: «Kan vi møtes i morgen?» hvorpå gutten svarte «Ja, om det ikke regner».

 

Det er ikke alltid samsvar mellom ord og handling. Det var det heller ikke for Peter. «Om så alle andre vender seg bort fra deg, kommer jeg aldri til å gjøre det» sa han da Jesus fortalte om at han skulle lide og dø. Noen timer etter nektet han for å kjenne Jesus – tre ganger.

 

Jesus møtte Peter etter sin oppstandelse og spurte ham «Elsker du meg?». Litt av et spørsmål etter at hans nærmeste medarbeider hadde sviktet så totalt. Peter svarte «Ja, du vet jeg har deg kjær». Tre ganger kom spørsmålet. Tre ganger kom det samme svaret fra Peter. Tre ganger bekreftet Jesus svaret til Peter med å gi ham oppdraget om å være leder for de som var hans venner og disipler. Dette var et oppgjør med Peters svik hvor han får mulighet til å si fra at selv om han har sviktet er Jesus like fullt den han tror på og vil være i følge med.

 

Vi kan svikte og bli sviktet av de som står oss nærmest. Det gjør vondt. Vi kan gi eller bli møtt med tilgivelse. Det åpner opp for forsoning og nye muligheter i forhold til hverandre. Men tilgivelse er ikke ensbetydende med tillit. Men det kan gi mulighet for å bygge tillit.

 

Jesus tok oppgjøret for alle våre svik vi gjør mot oss selv og mot våre medmennesker. Det gjelder også i dag. Samtidig gir han oss et godt eksempel på hva oppgjør og tilgivelse handler om. Det er å snakke sant om det som har skjedd i fortid for dernest å kunne forholde seg til hverandre på nye premisser i nåtid.

 

 Tormod Kleiven

 

Tilbake