Grønn kirkering på tur


Grønn kirkering på tur

På en overskyet dag, men med grei temperatur,  onsdag 15.9. dro 7 damer fra Grønn kirkering og 2 fra Bygdekvinnelag i Nannestad på tur til Hadeland - nærmere bestemt Sysselgården Dåpstradisjon. Sysselgården ligger i Aschimlinna 199 på Brandbu. Etterhvert som vi nærmet oss "målet" kom sola fram og ved ankomst tunet på Sysselgården så var vær og temperatur absolutt på vår side..

Vi ble hyggelig mottatt av eier og grunder Ann Karin Ekren Skari på "tunet" foran muséet. Dette minnet mer om et vanlig bolighus enn et museum, men så var kanskje ikke "innholdet" i muséet helt vanlig heller.

Hun fortalte om hvordan det hele begynte, og det ble mer og mer interessant å høre på. Helt fra hun var lita jente hadde hun vært fasinert av alle typer dåpsklær.

Hun startet i et kjellerrom i våningshuset på en slektsgård hun var giftet til. Dette rommet ble etter hvert forlite, og slik ble det bygget et hus i passe størrelse på en tomt hvor det tidligere hadde ligget ei smie som tilhørte slektsgården.

Vi ble vist rundt i selve muséet hvor de vakreste dåpskjoler var stilt ut i glassmontre. Det var dåpskjoler fra forskjellige land med flotte broderier. Dåpsluer med perler og glassbiter var også stilt ut. Her var jenteluer og gutteluer i mange varianter.

I midten av presentasjonen ble vi servert deilig lokal mat som besto av hjembakt brød med lokale egg, spekepølse som var laget av en lokal produsent.

Ann Karin Ekren Skari tok også imot søm av dåpskjoler og hun hadde et utsalg av norsk håndverk.

Det må nevnes at muséet er belønnet med Norsk kulturarvs kvalitetsstempel "Olavsrosen". Det var ikke tillatt å fotografere inne i muséet.

Turen gikk videre til Grinakervev som ligger noen kilometer unna Sysselgården.

Her var det mye vevd håndverk å velge i - alt fra duker, busseruller, forklær, kjoler, festdrakter til barn og mye mer. Her ble det også tid til en kopp kaffe med "noe attåt" i sola ute på tunet.

Dagen var snart "på helle" og turen hjem gikk via Lygnasæter hvor det ble middag og en koselig oppsummering av dagen rundt langbordet. Det hadde definitivt vært en innholdsrik og fin dag og Sysselgården Dåpstradisjoner og Grinakervev kan absolutt anbefales et besøk.  Tusen takk for turen til dere alle. /Rig

 

Tilbake