Søndagstanker 21. søndag i treenighetstiden 17. oktober 2021


Hva er rikdom? Å ha en millioninntekt? Å ha et stort og flott hus? Å ha en ny Tesla i garasjen? Å ha økonomisk frihet til å kjøpe og gjøre det du vil når du vil?

 

Søndagstanker

21. søndag i treenighetstiden

17. oktober 2021

Luk. 16,19-31

 

 

 

Er du rik?

 

Hva er rikdom? Å ha en millioninntekt? Å ha et stort og flott hus? Å ha en ny Tesla i garasjen? Å ha økonomisk frihet til å kjøpe og gjøre det du vil når du vil?

 

Søndagens tekst handler om en rik mann, «som kledde seg i purpur og fineste lin og levde i fest og luksus dag etter dag». Han hadde altså nok til å kjøpe det aller fineste av klær og til å leve i fest og luksus. Mannen er altså svært rik og han brukte sine penger på seg selv.

 

Utenfor hans hus lå en fattig mann som het Lasarus. Han var ikke bare fattig, men også syk, kroppen hans var full av verkende sår. Lasarus ønsket bare å få mette seg med smulene fra den rikes bord. Det fikk han ikke.

 

Lasarus betyr «Gud hjelper», så noe godt må han da ha i vente. Ja, en dag dør både den rike mannen og Lasarus og nå ser vi forskjellen på de to.

Lasarus viser seg å være rik han også, ja så rik at han kommer til himmelen og får evig liv hos Gud.

 

Hva er rikdom? Hva er det å være rik?

«Du kan ingenting ta med dig dit du går” synger Cornelis Vreesvwijk og fortsetter ”Du behöver inga penningar när du vid porten står”. Den svenske trubaduren som vi overhode ikke kjenner som en religiøs mann tar denne søndagens tekst på kornet.

Rikdom handler om noe ganske annet enn hva som kan måles i kroner og øre her på jorden.

Når livet her er slutt kan vi ikke ta med oss noe av det vi har her. Hva står vi da igjen med?

 

Hva er rikdom? Søndagens tekst slutter slik: «Abraham sa: ‘Hører de ikke på Moses og profetene, lar de seg heller ikke overbevise om noen står opp fra de døde.’»

Rikdom er å lytte til Gud og tro på han som er stått opp fra de døde, Jesus Kristus.

Dagens oppfordring til deg og meg er å bli rike i Gud, for det er den eneste rikdommen som varer evig.

 

 

 

 Hanne Sinkerud

Tilbake