
Den russisk kirken begynner påsken den 13.4.
Русская Православная Церковь
Den russisk ortodokse kirken
De fleste kjenner nok St.Basils (Vasili) Katedralen i Moskva, den som står i nedkant av den Røde Plass ved Kreml (som forøvrig betyr festning) - et imponerende og fargerikt byggverk med sine mange løkkupler. I dag er den mer enn noe annet et landemerke og et museum, mange har sett den i bakgrunnen på bilder fra det stedet opposisjonspolitiker Boris Nemtsov nettopp ble skutt (blomster kan sees på bildet)

Men hva vet vi egentlig om den russiske kirken? Desverre har mye gått i glemmeboken pga et par generasjoner under komunisme, men Russland har jo vært langt mer enn en nabo i øst, både kongene Olav den Hellige og Harald Hardrådet vokste opp/var i Gardarriket og begge hentet sine dronninger her, kanskje også Olav tok med kristendommen herfra? Harald Harråde tjenestegjorde mange år for herskeren av Kivski Rus (fra perioden storrike ble grunnlagt) i Kiev og endte opp med å gifte seg mer datteren. Dette ligger ca 1000 år tilbake og forklarer delvis noe av “sammensuriet” rundt dagens forhold mellom Ukraina og Russland.
Kivski Rus ble kristnet i følge historien av apostelen Andreas fra syd og da herskeren som etterhvert ble Tsar (fra Cesar) skulle velge tilknyttning til Rom eller Konstantinopel, ble Konstantinopel foretrukket pga at den ortodokse kirke var mere menneskelig.


Hva er det som er spesiellt med den russiske kirken? Jo i nyere tid er det naturligvis de vanskeligheter man hadde under kommunismen - med forvisninger, ødeleggelse av kirker (veldig og overraskende mange igjen) og forfølgelser, men sett utenfra er det de prektige og fargerike kirkene som først møter en. Spesiellt i Moskva og de større byene er det kirker nær sagt overalt. Kuplene har alle farger fra gullbelagt til kombinasjoner (se bilder) av alle spekterets farger.
Kommer man inn legger man fort merke til et flertall av eldre damer, de fleste opptatt med ulike sysler, stort sett er det relativt mørkt, med en tildels tung sødmefylt røkelse som henger fast i veggene. Sangen, ofte fra et kor man ikke får øye på, består av kun 5-6 personer - den er alltid flerstemt og imponerende klangfull og vakker.
Innerst i kirken er det en vegg av ikoner (ikonostas), der alltid Jesusikonet er til høyre for den midterste døren (kongeporten) og Maria til.
To dører går gjennom denne veggen og kun prestene kommer inn der. Ikonene forteller hver sin “bibelhistorie” på billedlig vis!
Kirkene er alltid åpne, det er alltid folk som kommer og går, korser seg på ortodoks vis ----- og man har messer eller sang nærmest hele dagen.
Den største høytiden er naturligvis påsken, som nå står for døren og da er kirkene tradisjonelt flyt til trengsel. Til tross for 75 år med kommunisme, slapp aldri russerne sin tro! Selv om Russland ble forsøkt “avkristnet” under kommunismen, var den største forfølgeren Stalin, også den som innså først at man ikke kunne vinne den 2. verdenskrigen uten via en allianse med kirken. Med andre ord kirken har alltid hatt og har fortsatt stor betydning i landet.
I Russland som andre steder, blir veien til mens man går, likeledes vil kirkens plass med stor sansynlighet forbli betydelig. Politisk vil også Russland igjen nærme seg Europa. På godt og vondt har Russland med sin enorme landmasse ett og det tyngste benet forankret i Europa mens man ganske klart også har ett ben i Asia der de største naturrikdommene ligger.




Idag har både den romersk katolske og den russiske kirke to relativt moderat ledere i Pave Franz og Patriark Kiril, begge deler gir håp for at kirkene kan bidra i en økt forståelse og tilnærming!
Kirkesang;
http://www.youtube.com/watch?v=LrESL7iY1PU
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Russian_Orthodox_Church
Tekst/bilder: Per Anders Hem