«Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren»,


«Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren»

Søndagstanker
Søndag 29. oktober 2023
Bots og bønnedag

Tekst: Luk 13,22-30 

 

 

Velkommen til gjestebud!

 

Når jeg leser søndagens bibeltekst om gjestebudet i Guds rike, ser jeg for meg glimt fra en filmdramatisering over H. C. Andersens fortelling om «Piken med svovelstikkene»: En liten fattig jente som fryser i vinterkulda – det eneste hun har å varme seg på er noen fyrstikker. Tett ved der hun sitter ute i kulda, er en familie samlet inne til fest, men det som griper meg aller mest, er smerten den lille jenta utstråler da hun ser hvor fint de andre har det, mens hun selv er utenfor.

«Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren», sa Jesus, da en mann spurte ham om det er få som blir frelst. Uten å egentlig svare på mannens spørsmål forteller Jesus om Guds gjestebud, hvor mange får oppleve å sitte til bords i Guds rike. Andre mistet muligheten. At vi må kjempe for å komme inn, betyr ikke at det er et begrenset antall plasser i Guds rike. Det er åpent for alle, men vi kan velge å være utenfor. Ifølge Jesus hjelper det heller ikke å være etterpåklok og vise til et kjennskap til Gud.

            På søndag står bot og bønn i sentrum under menighetens gudstjeneste. Vi forbinder gjerne bot med noe vi får når vi har gjort noe galt, f.eks. parkerings- eller fartsbot. Bot i møte med Gud handler også om å gjøre opp for seg ved å erkjenne at vi trenger Guds tilgivelse og nåde og justere vår livsvei i tråd med Guds vilje. Dette kan ofte oppleves som en kamp vi må kjempe. Den viktigste kampen har likevel Jesus kjempet for oss, og ved hans nåde er vi alle velkommen til Guds gjestebud.

 

Unni Sveistrup

Tilbake