Søndagstanker Søndag 12.november 24 søndag i treenighetstiden


”Simon Peter svarte: «Herre, hvem skal vi gå til? Du har det evige livs ord, og vi tror og vet at du er Guds Hellige.»” (Joh. 6, 69)

Søndagstanker

Søndag 12.november

24 søndag i treenighetstiden

 Joh 6,63–69

 

Hvem skal vi gå til?

 

Teksten foran dagens tekst handler om at Jesus snakker om at tilhengerne må spise hans kjøtt og drikke hans blod. Bare da kan de få komme til Guds rike. Dette hendte før Jesus lagde det ublodige offeret av brød og vin, som vi kjenner som nattverd.

 

Jødene var vant til å ofre dyr, alt fra spurv til okser. Så å spise offerkjøtt var ikke fremmed. Men, å ofre for ikke å si, spise mennesker, var selvsagt både motbydelig og utenkelig! De mente at sjelen var i blodet, så den dag i dag krever jøder (og muslimer) at dyr må slaktes på en måte som sikrer at blodet kommer ut av kjøttet. Drikke blod, aldri verden!

 

Nå var det mange av dem som hadde fulgt Jesus, som mente at mannen må ha blitt gal. De trakk seg unna. Til slutt stod Jesus igjen med de tolv nærmeste: ”Simon Peter svarte: «Herre, hvem skal vi gå til? Du har det evige livs ord, og vi tror og vet at du er Guds Hellige.»” (Joh. 6, 69)

 

Det er steder i Bibelen jeg har vondt for å forstå, og forkynnelse jeg kan være rasende uenig i. Og likevel regner jeg meg som kristen. For hvor skulle jeg ellers gå? Mens andre religioner og livssyn ber oss om å strekke oss mot høye mål, kom Jesus ned til oss. Født av en ugift mor, fattig og foraktet. For å løfte meg og alle mennesker til Himmelen.

 

Arne Andersen

Tilbake